In een interview met nieuwssite Nu.nl laat staatssecretaris Dekker weten dat hij grote veranderingen in de werkwijze van NPO wil zien. Een grote veranderingen is het gedeeltelijk afschaffen van amusementprogrammering. "Bij sommige programma's heb ik zelfs na een uur nadenken geen flauw idee waarom er belastinggeld heen moet."
Amusement verdwijnt
Dekker noemde Ranking the Stars (BNN) en Bananasplit (Avrotros) als directe voorbeelden. Een ander voorbeeld is De Slechtste Chaffeur die dit jaar al naar RTL5 is gegaan. Volgens Dekker moeten er nog veel meer amusementsprogramma's verdwijnen bij de NPO. Op de vraag of Boer Zoekt Vrouw ook moet verdwijnen gaf de staatssecretaris het antwoord dat ze dat in Hilversum zelf moeten bepalen.
Een compliment krijgt De Wereld Draait Door. "In De Wereld Draait Door wordt op een populaire manier aandacht besteed aan kunst en cultuur. Dat bewijst dat je daar best kijkers mee kunt halen."
Monopolie
In het nieuwe plan verdwijnt de zendtijd garantie van de publieke omroepen. Daarnaast gaat 50% van het budget naar private partijen (bijv. creatieve en maatschappelijke organisaties). "Het is niet meer van deze tijd dat er in Hilversum een monopolie bestaat waardoor het maken van programma's voorbehouden is aan acht omroeporganisaties."
Dekker wil graag dat de omroeporganisaties het publiek meer gaan betrekken bij de plannen. Ook moet de NPO transparanter worden over alle uitgaven. Belastingcenten zouden niet altijd nuttig worden besteed.
Reisprogramma's
Volgens de Staatssecretaris moet er bij elk programma goed bekeken worden of het budget echt nodig is. Het is belangrijk dat er gekeken of het echt nuttig is om het in het buitenlands uitgezonden te hebben. Dat betekend niet dat Wie is de Mol? binnenkort in Nederland zal zijn, maar wel dat er beter nagedacht moet worden voor programma's als 3 op Reis en Erica op Reis.
Een grote stoorzender dit jaar was de overgekochte Graham Norton Show die al te zien was op Comedy Central. "Een show die bij iedereen in het kabelpakket zit, maar die ook door de publieke omroep werd gekocht. Dat is zonde van het belastinggeld."